東京農業大学

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ニュースリリース

「生きる」を支える学びを再開します

2020年5月1日

お知らせ

2020年5月1日 東京農業大学学長 髙野克己

 新型コロナウイルスの感染拡大により、その更なる拡大を阻止、収束させるために政府から緊急事態宣言が発出されています。東京農業大学では宣言を受け、学生と教職員の命を守ることを第一とし、全ての教育研究活動を原則停止するとともに、学びの再開について鋭意検討を行ってきました。

 この度、東京農大では2020年度前期の授業を、すべてインターネットによる「在宅学習教材の配信による授業」で行うことを決めました。また、学生のみなさんの学習環境整備などの経費負担を少しでも軽減するための緊急支援として、学部生全員を対象に一律5万円、総額約6億3千万円の緊急修学支援奨学金を給付することも決めました。

 本来ならば、教職員が学生のみなさんと顔を合わせ、さまざまな学びの機会を提供するのが大学の務めですが、新型コロナウイルス感染拡大が収まらない現在、学生のみなさんが安心して勉学に励める最善の方法は何かについて、検討を重ね、決断しました。

 日本は今、そして世界は今、未曽有(みぞう)の危機に直面しています。今から80年前に始まった第2次世界大戦以来迎える、最大のグローバル危機と言っていいでしょう。この危機に直面し、私は東京農大が果たすべき役割の重さを、改めて強く感じています。

 東京農大は来年創立130年を迎えます。この間、東京農大が続けてきた教育・研究は自然とともに歩む「生きる」を支える学びでした。

 東京農大は世田谷、厚木、北海道オホーツクの3キャンパスに6学部23学科があります。生物学、分子生物学、化学、生物化学、栄養学、工学、経済学……と幅広い専門領域に分かれていますが、これらはすべて東京農大の学問領域「農生命科学」に包括されます。

 「生きる」ことに欠かせぬ食物生産を中心に始まった農学は、より豊かな社会を実現するため、その対象領域を生活資材や生命、環境、経済、地域社会と広げていきました。東京農大の農生命科学はすべての命の「生きる」ことを支える幅広い学問領域です。

 脚気という病気があります。ビタミンB1の欠乏が原因で心臓や末梢神経に障害が起きる病気です。明治から大正、昭和にかけて、結核と並び二大亡国病として恐れられ、毎年2万~1万人が亡くなりました。

 今からちょうど110年前の1910年、東京で「米糠(ぬか)には脚気を予防する有効成分がある」という学会発表がありました。翌1911年には、糠から抽出した有効成分を「オリザニン」と名付け、三大栄養素、ミネラルとは別の新しい第5の栄養素だと発表されました。

 発表したのは鈴木梅太郎。1913年に東京農大の教授となる農学者です。この「オリザニン」こそがビタミンB1であり、鈴木は「ビタミンの発見者」でした。

 脚気治療薬の先駆けであり、近代科学の革命的発見の1つです。農生命科学は地球とそこに生きるすべての生物の「生きる」ことを支える学問なのです。

 新型ウイルスの感染拡大で、私たちの「生きる」ことが脅かされています。それは、感染による直接的な生命の危機だけではありません。

 WFP、国連世界食糧計画は、新型ウイルス感染拡大の影響で食料不足に苦しむ人が倍増し、世界全体で2億6500万人に上る恐れがあると発表しました。農作物の収穫は安定しているとみられていますが、感染拡大の影響で物流が滞り、収入減少で食料を入手できない人が増える可能性があるためです。

 また、G20、主要20カ国・地域の農相はテレビ会議を開き、一部の国で起きている小麦やトウモロコシなどを自国で囲い込む動きに危機感を表明しました。少なくとも13カ国が、農産物の生産力低下や食料価格上昇を懸念し、自国への供給を優先しようとして、農産物の輸出を規制・禁止しています。

 こうした動きに、日本は無関係ではいられません。日本の食料自給率は2018年度のカロリーベースで37%と先進国の中では極めて低く、パンなどの原料となる小麦と、日本食の基本食材であるしょうゆ、みそ、豆腐などの原料となる大豆の9割、畜産物の生産に必要な飼料用トウモロコシは全量を輸入に頼っています。輸出規制によって食料価格が高騰した場合、大きな影響を受けるのは間違いありません。

 日本は今、食料の安定供給、安全な食の確保の双方でリスクが高まっています。国内生産基盤の強化が急務です。

 天然痘、ペスト、結核、コレラ、ポリオ。人類の歴史は感染症との闘いの歴史でした。しかし、今回の新型ウイルスは、高度にグローバル化した世界で拡大している点でこれまでの感染症とは全く違います。世界の国々は、かつてないほど強く結びついています。日本の平和と安定は、世界の平和と安定なしには維持できないのです。

 JICA、独立行政法人国際協力事業団が実施する「青年海外協力隊」という海外ボランティア派遣制度があります。東京農大はここに最も多くの隊員を輩出してきた大学です。アジア、アフリカ、中南米などで、主に農業指導などにあたっています。現地の食料生産や農村の生活改善に大きく貢献しています。

 東京農大で学んだ卒業生は、日本だけでなく世界各国で活躍しているのです。海外からのたくさんの留学生も学んでいます。

 東京農大が果たすべき役割は極めて重く、事態の収束を待ってくれません。「生きる」を支える学びを止めることは許されません。

 新型コロナウイルスに負けることなく、学びを再開します。初めて経験する方法で授業は始まります。混乱もあるかもしれません。みなさまのご理解をいただけますようお願い申し上げます。

 本学の創設者榎本武揚は、「学びて後足らざるを知る、冒険は最良の師なり」との言葉を残しています。榎本精神に学び、現状に屈したり甘んじたりすることなく、それぞれの未来に向かってチャレンジしましょう。

 過去において世界的な感染症の蔓延は、世界を大きく変え、歴史を動かすきっかけになりました。今回の新型コロナウイルスの世界的蔓延の前後では世界が大きく変化し、我々はこれまでの思考や行動を変えなければならない可能性に直面しています。

 経済優先や資源獲競争、覇権争い、生存環境破壊など、人類が今抱えている課題を解決するために、東京農大が積み重ねてきた農生命科学の果たす役割は大きなものがあります。 「アフターコロナ」の人類社会に貢献する教育・研究活動を続けます。

 最後に特に学生、教職員のみなさんにお願いします。

 今、我々個人が出来ることは、命を救い、社会の混乱を防ぎ、早期に通常生活に戻すために、最前線で命の危機に直面しながらも新型コロナウイルス感染拡大を阻止する活動をされている医療従事者の方々に感謝、応援すると共に、その方々の命を守るためにも三つの密を避ける行動です。

 我々は、人類が営々と作り上げた文化や文明の崩壊の際にいるのかもしれません。自らの命、大切な人の命を守るための行動をしましょう。

 一日も早くキャンパスでお会いできることを願っています。

新型コロナウィルス感染症拡大に伴う学生支援募金のお願い

Study to Support “Life” Resumes

The Japanese Government has declared a nationwide state of emergency over the outbreak of Novel Coronavirus (COVID-19) in an attempt to prevent its further spread. Upon hearing this declaration, Tokyo University of Agriculture (Tokyo NODAI) has put a hold on all educational research activities as the lives of our students, faculty, and staff are our utmost priority. Moreover, Tokyo NODAI has been keenly discussing how to provide a learning environment under this difficult circumstance.

After careful deliberation, Tokyo NODAI has officially decided to conduct all classes online for the first semester of the 2020 academic year. Furthermore, the university has decided to provide 50,000JPY COVID-19 Student Emergency Assistance Fund per student to all undergraduate students in order to reduce financial burden in preparing a remote learning environment.

Under ordinary circumstances, the university’s responsibility is to provide an environment in which faculty and staff can directly, face-to-face, educate our students. However, as COVID-19 continues to spread exponentially, we decided that remote learning is the best method to ensure the safety of our students.

Right now, not only Japan, but the entire world is facing an unprecedented situation.

You could say that the world is facing the worst global crisis since World War II that took place 80 years ago. After encountering this crisis, I was reaffirmed the crucial role of Tokyo NODAI in this world.

Next year will be Tokyo NODAI’s 130th anniversary since its founding. Since the beginning, Tokyo NODAI has carried the spirit of educating and researching in nature and teaching the way of supporting “life”.

Tokyo NODAI has three campuses (Setagaya, Atsugi, Okhotsk) with 6 faculties and 23 departments. We can broadly separate our curriculums to life science, molecular microbiology, chemistry, bioscience, nutrition, engineering, and business. Although it appears as though we have various specializations, interestingly these all belong to the “agricultural life science study” discipline.

The study of agriculture originated from the notion that food production is the source of supporting “life”. With the goal of realizing a society in which people can comfortably live, we have extended our studies to life science, environment, business, and regional societies. Tokyo NODAI’s “agricultural life science study” consists of a wide range of studies for the sake of supporting all “lives” on earth.

There is a disease called the beriberi. It is caused by a vitamin B-1 deficiency and affects the heart and peripheral nervous system. From Meiji to Taisho, and through Showa era, this disease along with tuberculosis was considered the two worst fatal diseases and approximately 10,000~20,000 lives were lost every year.

Exactly 110 years in 1910, there was a conference held in Tokyo in which it was announced that “rice bran has a component that is effective in preventing beriberi.” The following year in 1911, this extracted component from the rice bran was named “oryzenin” and was revealed as the 5th new nutrient that is different from minerals, the three major nutrients.

The person who presented this discovery was an agriculturalist, Umetaro Suzuki, who later became a professor at Tokyo NODAI in 1913.

This “oryzenin” is now commonly known as Vitamin B1; thus, Suzuki was the discoverer of Vitamin B1.

This discovery spearheaded the cure of beriberi and it is considered one of the most revolutionary discoveries in modern science.

Therefore, please allow me to reiterate that the “agricultural life science study” is an academic discipline that supports the “lives” of all living beings on earth and earth itself.

Currently, our “lives” are threatened by the COVID-19 pandemic.

This threat is not only limited to the danger of being directly infected by it.

World Food Programme (WFP) warned that COVID-19 could double the number of people suffering acute hunger to 265 million people due to food shortage. Although agricultural products are steadily being harvested, global distributions channels have been obstructed. Consequently, there is a concern for growing constraints on access to food as many will lose income.

On another hand, G20 leaders, representing 20 countries and territories, held a video conference. They expressed their concern on how certain countries are placing priority on securing flour and maize for their own country and restricting exports. At least 13 countries have restricted exports of agricultural products fearing the stagnation of production and drastic increase in the price of food.

Japan is inevitably affected by this recent trend.

In 2018, Japan's calorie-based food sufficiency rate was 37%, which is considered significantly low among the developed countries. Japan heavily relies on imported agricultural products. 90% of wheat to make bread and soybeans to make basic Japanese food and condiments, such as soy sauce, miso, and tofu are all imported. In addition, corn for livestock feed is 100% imported. If the price of food rises due to export restrictions in other countries, our lives will be significantly affected.

Japan is currently not only challenged with securing stable and safe supply of food. There is a strong urgency to strengthen the foundation of domestic production.

Smallpox, plague, tuberculosis, cholera, and polio….human beings have historically combatted infectious diseases. However, COVID-19 is incomparable to these diseases as globalization has significantly advanced. The world is interconnected more than ever before. Peace and security of Japan cannot be achieved without the peace and security of the world.

Japan International Cooperation Agency (JICA) has a program called the Japan Overseas Cooperation Volunteers that dispatch volunteers with the aim to provide technical assistance in developing countries. Tokyo NODAI is the university with most students and graduates to participate in this program. Many of them have been dispatched to Asia, Africa, and Latin America mainly to provide agricultural guidance. As a result, they have greatly contributed to the food production and improvement of life in these rural areas.

Graduates who learned at Tokyo NODAI are not only contributing in Japan, but also actively contributing in many parts of the world.

We also have many international students studying at our university.

The role of Tokyo NODAI is crucial and we cannot just passively wait for the matter to settle down. We cannot allow for the study of “life” to be stopped.

For this reason, let’s not be defeated by COVID-19 and continue to study.

We will start a new teaching method that has never been done in the past.

There may be obstacles and confusion.

Thus, I kindly ask you for your understanding.

The founder of our university, Takeaki Enomoto, left the following saying, “discovering your ignorance after learning, adventure is the best teacher”. Just as the saying goes, let’s carry on the Enomoto’s spirit of not being defeated by our current circumstances and continue to challenge for a brighter future.

History has shown that a pandemic outbreak of infectious disease has been the trigger to drastically change the world and its history. In other words, our way of thinking and actions may have to change forever due to this COVID-19 pandemic.

There are many challenges awaiting us, such as prioritization of the economy over lives, competition of resources, super power politics, and environmental destruction. I strongly believe that Tokyo NODAI’s “agricultural life science study” has an important role in overcoming these challenges.

In order to protect the lives of all people, to avoid causing disruption in society, and to regain our normal lives as soon as possible, we must follow the “Three C’s” (closed spaces, crowded places, and close-contact settings). We must also not forget to appreciate and send good thoughts to all the medical professionals who have been combatting COVID-19 at the frontlines while risking their own lives.

We may be in the midst of the collapse of the culture and civilization created by human beings. Let’s continue to live responsibly to protect our own lives and the lives of our loved ones.

I strongly wish for the day when I get to see you on campus again.

Katsumi Takano
President
Tokyo University of Agriculture

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