第15回世界学生サミット
新世紀の食と農と環境を考える
開催趣旨
今日の世界は持続可能性の危機に直面しており、このような状況下で人類の将来を担う若者たちに対する期待は大きく、彼らの知恵と活力を結集することが極めて重要である。農学は食料の安定生産と安全性の確保、環境保全、健康増進、資源エネルギー確保と有効利用などを対象とした学問分野であり、農学を学ぶ学生には人類の繁栄と平和の実現に重大な責務が課せられている。いうまでもなく、食料の生産と消費は、自然環境、経済発展段階、食文化などと深く関連しており、そのパターンや問題は地域の特性を反映している。したがって、各地域の固有な条件を踏まえた農業・食料システムがどのように構築され維持されるべきかを理解することが重要である。
新世紀を迎えた2001年11月に、東京農業大学は創立110周年記念事業の一環として「新世紀の食と農と環境を考える世界学生サミット」(ISS)を開催し、留学生を含む本学学生と海外協定校学生など21世紀を担う若者を参集して、人類が直面する深刻な諸問題に関する意見・情報交換および彼ら自身の役割について議論する機会を提供した。2日間にわたる議論の結果は「東京宣言」に取りまとめられた。その後も学生サミットは毎年継続して開催され、2002年の「行動計画」の採択、2003年の世界学生フォーラム(ISF)の設立などの成果をあげてきた。また、2005年には食・農・環境に関する情報や知識を共有する場としてISS/ISFの参加経験者によって食・農・環境に関するグローバルネットワーク(Global NEFA)が設立された。第14回世界学生サミットは、本学とカセサート大学(タイ)の共催で、カセサート大学カンペンセンキャンパスで開催された。
世界学生サミットは今年で15回目を迎え、2015年10月1日~10月2日に東京農業大学世田谷キャンパスで開催される。今年のサブテーマは「地域社会の再建と、地球規模の課題に対する意識向上のために、革新的手法で取り組む学生」であり、第14回サミットで参加学生が自ら設定した課題である。これは前回のテーマと似ているが、本年はより視点を絞り、各大学の学生がそれぞれの地域社会で実際に行っている活動に関する発表と討論を行うことを希望する。実際の活動に視点を絞ることによって、学生たちが地球規模の問題に対して、地域での活動を通じて問題解決に貢献するために、活動の理論、方法、影響(経済、社会、文化)の枠組みを明確にすることを期待する。
各大学の代表は以下の食と農と環境にかかわる4つのセッションにおいて、一度のみ発表することができる。
開会式
基調講演
セッション1:食料分野における学生の活動
セッション2:環境問題における学生の活動
セッション3:農業分野における学生の活動
セッション4:教育分野における学生の活動
総合討論・共同宣言採択
閉会式
世界学生フォーラム組織委員会
第15回世界学生サミット組織委員会
東京農業大学
The 15th International Students Summit
Program
■ October 1, (Thursday)
Moderator:
09:00 Opening Ceremony
09:00 Address by Dr. Katsumi Takano, President, Tokyo University of Agriculture
09:05 Address by Dr. Hironobu Shiwachi, Chair, Organizing Committee of International Students Forum
09:20 Pledge by Students, Chairs, International Students Forum
Session 1-1 Students’ Actions in the Field of Food Security
Chairpersons:
09:30 Spreading Entomophagy in Tokyo NODAI – Culture of Eating Insects
Tokyo University of Agriculture: Mayu Suzuki
09:45 Insects as Food in Vancouver, Canada
The University of British Columbia: Dominique Goulet
10:00 Students’ Engagement for Healthy Food Supply at University Events
University of Applied Science Weihenstephan – Triesdorf: Ulrich Koppmaier
10:15 Discussion
10:30 Break
Session 1-2 Students’ Actions in the Field of Food Security
Chairpersons:
10:40 Enhancing Food Security and Sustainability via Promoting Home Gardening in Urban Areas
University of Peradeniya: A.M. Thilakarathne and V.N.D.Bulathsinhalage
10:55 Challenges Faced in the Food and Agriculture Sector “Improving Livelihoods and Food- Security in Rural Laos and Cambodia” Project Rabies Campaign in Houychiem Community, Xaythany District, Vientiane Capital, Lao PDR
National University of Laos: Suay Vongsyjaleun
11:10 Addressing Local Disconnect from Food in the Context of Global Climate Change
Michigan State University: Rosalyn Brummette and Allison Stawara
11:25 The Formation System of Food Security for Population of Big Cities in Ukraine Through
Building the System of Wholesale Agricultural Markets: Students Action
National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine: Karine Podolian
11:40 Discussion
12:10 Break
Session 2-1 Students’ Actions in the Field of Agriculture
Chairpersons:
13:00 Cornell Composting
Cornell University: Misaki Tanida
13:15 Instructing Farmers to Make Compost Fertilizer from Straw Using Probiotic
Vietnam National University of Agriculture: Dang Hoang Trang
13:30 Youth Engagement in Agriculture and Use of Forests in Mongolia
Mongolian University of Life Sciences: Doljin Byambatsogt
13:45 Effects of Agricultural Practices and Cropping Systems on Soil Biodiversity
Institut Polytechnique LaSalle Beauvais: Mathilde Chen
14:00 Discussion
14:30 Break
Session 2-2 Students’ Actions in the Field of Agriculture
Chairpersons:
14:40 Eco-Friendly Materials: Biochar
National Chung Hsing University: Jou Yen
14:45 The Spatial Bioeconomics of Bt Crop Introduction on Multiple Pest Population Dynamics and Farmers Resilience in Aragon, Spain
University of Reading: Rui Catarino
15:00 Riceberry for Thai Organic Rice Production; Social Business Model from Farm to Fork
Kasetsart University: Nattiwong Pankasem
15:15 The Role of University Students in Building Local Resilience and Promoting Awareness to Global Agricultural Challenges: A Case of Sokoine University of Agriculture, Morogoro, Tanzania
Sokoine University of Agriculture: Anjela Thomas Mashera
15:30 Discussion
Poster
16:00 Introduction of poster presenters
16:10 Poster presentation
17:00 End of the 1st day
■ October 2, (Friday)
Session 3-1 Students’ Actions in the Field of Education
Chairpersons:
09:00 The Challenge and Prevalence of Fasciolosis in Cattle After Flood of OuTapong, Bakan, Prusat Province, Cambodia
Royal University of Agriculture: Vandara Loeurng
09:15 The Role of Yezin Agricultural University’s Student in the Field of Agriculture
Yezin Agricultural University: Khin Nguwar Thant
09:30 Promoting the Field of Agriculture among Malaysian Youth: Agricultural Science Students Involvement
University Putra Malaysia: Siti Zuriani binti Zakaria
09:45 Building the Future Generation Through Climate Smart Education Based on Local Wisdom for the Children in Disaster Vulnerable Areas
Bogor Agricultural University: Ikrom Mustofa
10:00 Discussion
10:30 Break
Session 3-2 Students’ Actions in the Field of Education
Chairpersons:
10:40 Extensions Activities in Two Communities in the Eastern Amazon
Federal Rural University of Amazon: Antônio Anizio Leal Macêdo Neto
10:55 Chinese Students’ Power When Faced with Global Challenges: Innovation and Promotion
China Agricultural University: Ji Ye
11:10 The Importance of Decision Making Considering Environmental Value: Focusing on Gingko Nuts in University
Kyungpook National University: Wonseok Choi and Rokkyu Chung
11:25 Water Awareness Through Education, Research and Extension
University of São Paulo: Luiz Fernando Pereira Bispo
11:40 Discussion
12:00 Break
Session 4 Students’ Actions in the Field of Community Development
Chairpersons:
13:00 Reducing Environmental Degradation Through Green Construction
University of the Philippines Los Baños: Romel M. Amboy
13:15 Students Taking Actions for Sustainable Use of Organic Waste for the Production Humus to Small Farmer in Rural Brazilian Communities
Federal University of Bahia: Thiago Vinicius Costa Nascimento
13:30 Rustic Polyethylene Biodigesters for Small Farmers in Mountains of Northern Puebla and Veracruz, Mexico
Chapingo Autonomous University: Citli Vázquez-Falcón
13:45 Study on the Mode of Ecological Restoration and Landscape Reconstruction Development of the Abandoned Quarry – Taking the Yazi Valley in Huangshandian Village in Fangshan District, Beijing for Example
Beijing Forestry University: Wei Xiaoyu and Liu Wei
14:00 Indigenous Communities Built More Resilient Production Systems in the Peruvian Amazon Through Organic Farming and Stronger Linkages
Universidad Nacional Agraria La Molina: Gonzalo Cabrera
14:15 Revisiting Cooperatives as a Vehicle to Support Smallholder Farmers in Developing Countries in the Face of Global Market Challenges – The Missing Link Between Theory and Research Practice
Wageningen University: Sophia Weituschat
14:30 Break
14:40 Discussion
Session 5 General Discussion
Chairpersons:
15:10 General discussion and suggestion of the theme of 16th ISS
16:00 Closing ceremony
Introduction of the 16th ISS as a part of 125th Anniversary Celebration Projects of Tokyo University of Agriculture
16:10 Address by Dr. Yoichi Sakata, Chair, International Education Committee
16:20 Photo shooting
16:30 End of the 2nd day
18:00 Reception
20:00 End of the reception
東京農業大学
世界学生サミット
- 住所
- 〒156-8502 東京都世田谷区桜丘 1-1-1
- TEL
- 03-5477-256003-5477-2560
- FAX
- 03-5477-2635
- isf@nodai.ac.jp